M. Scharf-Renn

Dit verhaal is verteld door Koos Massar en tijdens de werkzaamheden van de werkgroep opgetekend.

Enige jaren geleden bezocht een heer Polet, die toen in België woonde het graf van zijn moeder op de Oude Begraafplaats.

Daar kwam het gesprek op de relatie tussen zijn ouders en het echtpaar Scharf-Renn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wilde het verhaal wel opschrijven en Koos gaf hem daarop zijn kaartje met het emailadres. Helaas heeft hij daarop niets meer gehoord.

De ouders Polet woonden aan de Graaf Florisweg vlak bij de R.K. begraafplaats. Het is vermoedelijk de toenmalige familie Polet van de steenhouwerij. De heer en mevrouw Scharf-Renn zijn kort voor de Tweede Wereldoorlog vanuit Düsseldorf naar Nederland gevlucht. Hij was een jood en was directeur eigenaar van een textielfabriek. Zij was Evangelisch Luthers (althans volgens gegevens van de Gemeentelijke Bevolkings Administratie) Zij is geboren op 22-05-1905 in Berlijn. Het echtpaar Scharf ging om de hoek in de Sophiastraat wonen. Toen de situatie dreigend werd zijn ze echter ondergedoken in de steenhouwerij die achter het huis van Polet lag.

Ze zijn verraden en opgepakt. Vermoedelijk was dit in september 1943. Daarna zijn ze op transport gezet, maar verzetsmensen hebben hen, in ieder geval tenminste de heer Scharf, uit de trein weten te krijgen.

Volgens zoon Polet is zij gewelddadig om het leven gekomen, maar daarover staat niets in de overlijdensakte. Deze akte is door een vergissing of misverstand pas in 1945 is opgemaakt, aldus een aantekening bij deze akte.

De heer Scharf is na de vluchtpoging teruggegaan naar de Graaf Florisweg. Toen het te gevaarlijk werd is hij ondergedoken op de RK begraafplaats vermoedelijk in een van de grafkelders. Na de oorlog is hij teruggekeerd naar Düsseldorf. Kennelijk ging het hem daarna zakelijk goed, want hij kwam jaarlijks in een auto met chauffeur naar Gouda met twee bossen bloemen. Een voor moeder Polet die toen nog leefde en een bos voor op het graf van zijn vrouw.

Coretta Wijbrans van het archief heeft de Gemeentelijke Bevolkings Administratie geraadpleegd, maar vond daar gen aanvullende gegevens, ook niet over de doodsoorzaak, terwijl die toch meestal vermeld wordt. Jan Kompagnie wist ook geen nadere gegevens te vinden bij het Nationaal Archief. Mogelijk leeft de jonge Polet nog en weet iemand waar hij in België woont. Dan kan hij wellicht zijn verhaal alsnog op papier zetten.

Weet u iets over mevrouw Scharf-Renn, laat het ons dan weten.

Coretta Bakker-Wijbrans, Koos Massar en Hans Suijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *