B. Verzet

Verzetsmensen zijn er in allerlei gradaties. Om de aandacht vooral bij het slachtofferschap te houden gaat de initiatiefgroep niet in discussie over de mate waarin een individu verzet heeft gepleegd. Alleen de 7 namen die op de plaquette voorkomen worden in categorie B1 weergegeven. Alle overige door NIOD of OGS (zie overzichten) aangegeven slachtoffers komen -voor zover ze niet elders vermeld worden- in de categorie B2. Zo u wilt kunt u zelf uw oordeel bepalen aan de hand van de biografische gegevens. (gelieve niet de antwoordmogelijkheid te gebruiken voor discussies over gradaties van verzet) De onderliggende groeperingen zijn:

 1. De op de plaquette aan de westgevel van het stadhuis weergegeven 7 verzetsmensen
 2. De personen die door hun weerspannigheid ten opzichte van de bezetter het leven lieten.
 3. Verzetsmensen die wel in Gouda zijn geboren, doch op het moment van hun arrestatie en overlijden niet meer in Gouda woonden.
 4. Verzetsmensen van buiten Gouda die vermoord zijn gevonden.

De categorieën B3 en B4 komen vanwege hun niet-Gouwenaar zijn in de slachtofferlijst niet voor.

In de hieronderliggende pagina’s worden zowel de verzetsmensen van de slachtofferlijst als de nog op hun status van Gouwenaar te onderzoeken verzetsmensen weergegeven.

Eén gedachte over “B. Verzet”

 1. L.S.,

  Johannes Boom, geboren te Bergambacht, datum onbekend, overleden 29 november 1944 in Moordrecht, inwoner van Gouda. Begraven op de Oude Gem. Begraafplaats in Gouda. Wat is over hem bekend en wilt u mij dat mededelen? Eveneens op 29 november 1944 overleden in Moordrecht wachtmeester der marechaussee Johannes van Dijke, die op 3 mei 1944 in Moordrecht trouwde. Is er misschien verband tussen deze twee overlijdens?

  Ik werk aan een boek over oorlogsslachtoffers die afkomstig zijn uit de Krimpenerwaard.

  Met vriendelijke groet,

  Hans Korevaar, tel. 046-474 20 69

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *